Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Λύθρο το βουρλόμορφο, Lythrum junceum




                                              Ένα πολύ όμορφο, πολυετές φυτό, ευδοκιμεί στην περιοχή μας. Θα το συναντήσουμε σε υγρές και δροσερές τοποθεσίες, εξού και το Ελληνικό όνομα του. Ύψος  βλαστού έως τριάντα πέντε εκατοστά, σε τετραγωνικό σχήμα. Τα φύλλα γραμμικά έως τρία εκατοστά, από τις μασχάλες των φύονται τα ρόδινα άνθη,από κάτω προς την κορυφή. Το Lythrum junceum εκτός από όμορφο, ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.










Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Κρασπεδωτή χελώνα, Testudo marginata







                                 Η Κρασπεδωτή χελώνα, είναι ένα πολυπληθές και συμπαθητικό ζώο της περιοχής. Ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε βραχώδης λόφους με αγκαθωτούς θάμνους,και με πολύ απότομες κλίσεις. Αλλά και οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού υψηλές και  υπολογίσιμες.Θρέφεται με χλωρά χόρτα την άνοιξη,και ξερά το καλοκαίρι. Τούς χειμερινούς μήνες κρύβεται σε κοιλότητες σε χειμέρια νάρκη.


                                                        Την άνοιξη ζευγαρώνει και μετά τρεις περίπου μήνες γεννά αυγά που τα τοποθετεί στο χώμα.Τα μικρά συνήθως εμφανίζονται στους φθινοπωρινούς μήνες.Η πρωινή δροσιά και η νυχτερινή υγρασία τη τροφοδοτεί με νερό, μια και πηγές και τρεχούμενα νερά δεν υπάρχουν.






Όταν είναι πιο πλατύ το κέλυφος πίσω πρόκειται για αρσενική χελώνα..



                                       Παρά τις αντίξοες συνθήκες που ζει η χελώνα μπορεί να φθάσει και ένα αιώνα. Αλλά υπάρχουν πολύ κίνδυνοι για τη ζωή της. Μπορεί να βρεθεί σε ασφαλτόδρομο με κίνηση αυτοκινήτων, και δυστυχώς  πολλές φορές ασυνείδητοι οδηγοί να την κτυπήσουν.
Αλλά και οι γνωστοί άγνωστοι τους καλοκαιρινούς μήνες με τις πυρκαγιές, χάνονται τα λιγοστά δάση, μαζί με την υπάρχουσα πανίδα της.



Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος, Tragopogon porrifolius




                                           Το φυτό τραγοπώγων,έχει πάνω από δέκα παρόμοια είδη στη χώρα μας.
Στη ανατολική Αττική  νωρίς την άνοιξη ανθίζει σε χέρσες άγονες περιοχές με πολύ διαφορετικά χρώματα στα άνθη. Το ύψος του μπορεί να φθάσει τα σαράντα εκατοστά, με φύλλα στενόμακρα αυλακωτά συγκεντρωμένα στη βάση του βλαστού.
Το φυτό αυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες για τις ιδιότητές του ως φαρμακευτικό αλλά και ως βρώσιμο.Επίσης το όνομά του έχει Ελληνική ρίζα. Αρκετά χαρακτηριστική του είναι ή διαδικασία της μεταμόρφωσις, από το άνθος στους σπόρους,σε σφαιρικό σχήμα,  έτοιμους να τους διασκορπίσει ο άνεμος αρκετά μακρυά για την επόμενη περίοδο άνθησης.