Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Campanula drabifolia, Καμπανούλα η δραβόφυλλη
Ανήκει στην οικογένεια  Campanulaceae


                   Την καμπανούλα τη δραβόφυλλη την βρίσκουμε συνήθως σε βραχώδες ασβεστολιθικούς λόφους , σε κοιλότητες  και σχισμές βράχων.
Η ονομασία της προέρχεται από το σχήμα της μικρής καμπάνας.                            Υπάρχει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση την Κρήτη. Στην ανατολική Αττική είναι αρκετά διαδεδομένο είδος.

Είναι πολύ μικρό φυτό με εντυπωσιακό όμως άνθος.


Οι σκληροί μικροί βλαστοί του και τα φύλλα του είναι πολύ τριχωτά.Τα φύλλα είναι  στις άκρες οδοντωτά και  πεπλατυσμένα στη μέση.


Το άνθος έχει  χρώμα γαλάζιο -κυανό  και λευκό στο σωλήνα της καμπανούλας.                                        Ανθίζει συνήθως Απρίλη και είναι μέρος της αλυσίδας της άνοιξης και της ομορφιάς της φύσης της περιοχής.

                                       Το Κωδώνιο το Ερινον , Campanula erinus,  μία ακόμη πολύ σπάνια μικροσκοπική  καμπανούλα υπάρχει στην περιοχή μας.                                     Παρότι η ύπαρξή της αναφέρεται συνήθως στη Κρήτη, απο το πρόγραμμα ΦΙΛΟΤΗΣ,  βρέθηκε και σε περιοχή της ανατολικής αττικής περιοχής  πόρτο ράφτη,  σε βραχώδη λόφο, που δυστυχώς  με τη φετινή φωτιά στον λόφο Μπαθίστα, η παρουσία της   στη περιοχή  θα είναι  ακόμη  πιό σπάνια.


                                   Το χαρακτηριστικό της  είναι  τα άσπρα μικρά  καμπανοειδή λουλούδια,  ενώ όλο τό άλλο φυτό είναι παρόμοιο με την  campanula drabifolia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου