Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Anemone Coronaria L., Ανεμώνη η στεφανωματικήΑνήκει στην οικογένεια  Ranunculaceae

                                         Οι ανεμώνες αυτά τα ωραία αγριολούλουδα, της Αττικής και όχι μόνο, τις βρίσκουμε σχεδόν παντού και για μεγάλο χρονικό διάστημα να φυτρώνουν στις πετρώδης και άγονες πλαγιές, στα χέρσα χωράφια, από τα μέσα Νοέμβρη έως και την άνοιξη να κυριαρχούν σε πλήθος και χρώματα.


                                      Ειδικά τα χρώματα και οι αποχρώσεις της στα  άνθη δεν έχουν τελειωμό, οι ανεμώνες είναι ένα κομάτι του πάζλ της ομορφιάς της άνοιξης.                                  Συνήθως την άνοιξη στις χορταριασμένες πλαγιές αποτελούν ένα τέλειο χαλί με εξαιρετικά και πολύχρωμα  άνθη, και οι μέλισσες να αποτελούν ένα εντυπωσιακό σύνολο.


                               Η λέξη Anemone είναι Ελληνική και ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη άνεμος.
                                     Το χαρακτηριστικό των είναι ότι τα φύλλα  βρίσκονται στη βάση των και σε σημείο του λεπτού βλαστού, ως κόμβο κάτω από το άνθος. Το ύψος της ανεμώνης δεν ξεπερνά τα δέκα εκατοστά. Τα σέπαλα του άνθους της στεφανωματικής  είναι συνήθως πάνω από πέντε, και στά χρώματα  να κυριαρχούν, το κόκκινο, το λευκό, το γαλάζιο, ακόμη και το ρόζ.
                                   Το σχήμα των δεν είναι πάντοτε το ίδιο, πολλές φορές τα σέπαλα είναι στρογγυλεμένα στην άκρη ή με μικρή γωνία.
                                Αυτό που ξεχωρίζει από τις άλλες ανεμώνες,  η Coronaria  έχει  τα φύλλα στη βάση της , πού αποτελούνται από πολλές σχισμές, το ίδιο και στον κόμβο του λεπτού βλαστού.

Μία παρόμοια ανεμώνη είναι η κηπαία, Anemone hortensis, πού και αυτή εμφανίζεται από τα μέσα Νοεμβρίου έως και το Μάρτιο στη περιοχή.
Η διαφορά με τη προηγούμενη βρίσκεται στα φύλλα, που στον κόμβο του βλαστού είναι τρία και μυτερά, ενώ στην βάση σαν παλάμη με τρείς ενότητες ,και οδοντωτά στίς άκρες.
Τα σέπαλα της είναι συνήθως περισσότερα και σε χρώματα από λευκά έως ρόδινα και στη βάση  σκούρο μπλέ.

Επίσης και η Anemone pavonina  φύεται συνήθως την άνοιξη.

 Τα φύλλα της είναι σχεδόν τα ίδια με την κηπαία ,ενώ στο άνθος τα σέπαλα είναι κόκκινα ή ρόδινα με λευκή βάση.

2 σχόλια: