Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Lavatera bryoniifolia, Λαβατέρα η βρυωνιόφυλλη                             Θαμνώδη πολυετή φυτό της οικογένειας Malvaceae,  που αποτελείτε από πολλούς ψηλούς βλαστούς.  


                                 Σε κάθε νέο βλαστό ανα κόμβους  σε  διαστήματα αρχικά, βγαίνουν τα φύλλα και κλειστά άνθη την άνοιξη, έως την πλήρη άνθιση από κάτω προς τά άνω, τον μήνα Μάιο.                              Μετά την απάνθιση οι ανθοφόροι βλαστοί ξηραίνονται  και το επόμενο χρονικό διάστημα το φυτό μπαίνει σε περίοδο νάρκης διατηρώντας στη βάση του τα φύλλα έως τη νέα άνοιξη.


                             Το χαρακτηριστικό της λαβατέρης είναι τα πολύ χνουδωτά  και τριχωτά φύλλα, το σχήμα των είναι σαν παλάμη που μοιάζει με τά φύλλα του φυτού, βρυωνία η κρητική εξού και το όνομα η βρυωνιόφυλλη.
                          Τά άνθη πανέμορφα, ρόδινα, μεγάλα, με πέντε περίπου τριγωνικά πέταλα, στο κέντρο λευκά, με  πολυπληθής στήμονες .
                        Το βρίσκουμε σε μεγάλους πληθυσμούς στις  ασβεστολιθικές πλαγιές του λόφου Περατή και στη κορυφή του, μια περιοχή που τα σημάδια από τις πυρκαγιές αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια είναι ακόμη εμφανή.   Ενα ακόμη μικρό φυτό της ίδιας οικογένειας την Malva cretica βρίσκουμε , στον λόφο Περατή


Μικρό φυτό αρκετά εντυπωσιακό, ανοιξιάτικο,όμορφο, με συχνή παρουσία , στίς παρυφές του πευκοδάσους.

                                                   Επίσης θαμνώδης πολυετές φυτό την Lavatera arborea ή  Malva arborea θα συναντήσουμε στο λιμάνι.
Η Malva arborea θεωρείται φαρμακευτικό φυτό.
Τη περίοδο του χειμώνα παραμένει το φύλλωμα στη βάση και την άνοιξη εμφανίζεται με τα μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου