Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Capparis spinosa, Κάπαρη




                                                Ένα αρκετά ενδιαφέρον φυτό της οικογένειας Capparaceae, φύεται σε παραθαλάσσιες βραχώδης τοποθεσίες. Η παρουσία του όμως εξίσου σημαντική σε χαλάσματα και ερείπια, στις άκρες των δρόμων, σε παλιά πεζούλια, ακόμη και σε γωνιές προαυλίων.






                                    Φυτρώνει  στις νότιες περιοχές και νησιά ,αλλά τη βρίσκουμε σε αρκετά σημεία της Χαλκιδικής.Είναι πολυετές έρπων, αγκαθωτό, με ανθεκτικούς βλαστούς που μπορεί να φθάσουν και ενάμιση μέτρο, φύλλα πράσινα σαρκώδη και οβάλ.




                                           Το φυτό απλώνει τους νέους βλαστούς και φύλλα αρχές της άνοιξης, και το υπέργειο τμήμα του ξηραίνεται στο τέλος του καλοκαιριού.


                                              Τα μπουμπούκια πράσινα μικρά στην αρχή, φουσκώνουν σιγά σιγά, κοκκινωπά έως την άνθηση, μια διαδικασία ολίγων ημερών, όμως επαναλαμβανόμενη σε αρκετό χρονικό διάστημα



                                               Τά άνθη λευκά  εντυπωσιακά  στον ήλιο, με μακρύς μίσχους και μεγάλους ακτινωτούς ιώδης στήμονες, με μικρή διάρκεια ζωής μίας ημέρας.


Η Κάπαρη είναι πολύ ευπαθής σε γνωστές ασθένειες ειδικά στα φύλλα.


                                              Η Κάπαρη ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες, ως φαρμακευτικό φυτό, καρύκευμα και τροφή. Και σήμερα θεωρείτε  φαρμακευτικό φυτό, αλλά και με τη συλλογή κλειστών μπουμπουκιών ως τουρσί είναι κατάλληλα για σαλάτες και στη μαγειρική.



Το σημαντικό όμως είναι ότι η καλλιέργειά της, θα είναι ένα καλό εισόδημα για τον καλλιεργητή. Πολλές γειτονικές χώρες έχουν ασχοληθεί με την καλλιέργειά της και κατακλύζουν τα  S/M μας, επειδή εμείς συχνά αγνοούμε το φυτό, και την χρησιμότητά του.

3 σχόλια:

  1. Τί σύμπτωση! Χθες μόλις, είδα κάποιον να μαζεύει κάπαρη στα βράχια της παραλιακής μεταξύ Βάρκιζας και Αγίας Μαρίνας!!! Και ζήλεψα...χαχαχα!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο, σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σ ε βρίσκω Γιώργο, στο ενδιαφέρον ιστολόγιό σου
    Αγαπώ τη χλωρίδα του Τόπου μας και μ αρέσει να μαθαίνω γι αυτήν
    Η κάππαρη είναι ένα εντυπωσιακό φυτό,που κοσμεί με την λεπτή ομορφιά των ανθέων της ό,τι πιο εγκαταλελημενο κι άγριο!
    Θα τα λέμε...
    Καλό Σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλώς ήλθες Χαρά, καλημέρα επίσης Marie-Anne και καλό σαβατοκύριακο.
    Χωρίς να είμαι ειδικός σε θέματα φύσης και χλωρίδας, πιστεύω οτι αν είσαι κοντά στη φύση,πολλά καλά μπορεί να συμβούν, και πολλά έχεις να μάθεις, για τη ζωή και τον συνοδοιπόρο μας που τόσο αγνοούμε και καταστρέφουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή