Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Calendula arvensis, Καλεντούλα των αγρών


                


                             Ένα πολύ χρήσιμο και πολυπληθής φυτό, το συναντάμε σε χαμηλές παραθαλάσσιες τοποθεσίες, σε άγονες εκτάσεις και ελαιώνες. 
Φύεται νωρίς  αρχές του χειμώνα ειδικά στις νότιες περιοχές που έχει πιο ζεστά κλίματα. 
Η λέξη καλέντουλα  έχει ρωμαϊκή  ρίζα

Είναι ετήσιο το δε ύψος του μπορεί να φθάσει και τα τριάντα εκατοστά .
 Αποτελείται από τον ισχυρό βλαστό πάνω στον οποίο φύονται εναλλάξ και αντίθετα τα σπατουλοειδή  φύλλα  που περιμετρικά είναι ολίγο πριονωτά. Οταν τα τρίψεις με τα χέρια έχει μιά ωραία και χαρακτηριστική μυρουδιά.
                 Στην κορυφή του σχηματίζεται το σύνθετο άνθος έως δύο εκατοστά  διάμετρο. 
Πέταλα πολυπληθή  πορτοκαλή λαμπερά και εσωτερικά  πολύ μικρά  ανθίδια με πιο σκούρο πορτοκαλί χρώμα . Το άνθος της καλέντουλας  στηρίζεται σε πράσινη θήκη με μυτερές απολήξεις που αγκαλιάζουν το κάτω μέρος του .

Η άνθηση συνεχίζεται έως και στα μέσα της άνοιξης.


Όλο το φυτό καλύπτεται από πολύ λεπτό χνούδι.


                           Ο Καρπός με ιδιαίτερο σχήμα αχαίνιο περιέχει ένα μόνο καρπό  που περικλείεται από σκληρό πράσινο υμένα.                         Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη χρησιμότητα της καλέντουλας ως φαρμακευτικό φυτό  με ιδιότητες κατά της γήρανσης, και ως χρήσιμο στη μαγειρική.
Γενικά η χρησιμότητά της καλέντουλας  και σήμερα  είναι μεγάλη και παράγονται πλήθος φαρμακευτικών  και καλλυντικών προϊόντων
Γενικά το φυτό αυτό που πλουσιοπάροχα υπάρχει στη φύση μπορεί να γίνει πρόσθετη πηγή εσόδων με τη βοήθεια της πολιτείας, και όχι να γίνεται εισαγωγή ως πρώτης ύλης από άλλα κράτη για την παραγωγή προϊόντων και  καλλυντικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου