Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Κρασπεδωτή χελώνα, Testudo marginata                                 Η Κρασπεδωτή χελώνα, είναι ένα πολυπληθές και συμπαθητικό ζώο της περιοχής. Ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε βραχώδης λόφους με αγκαθωτούς θάμνους,και με πολύ απότομες κλίσεις. Αλλά και οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού υψηλές και  υπολογίσιμες.Θρέφεται με χλωρά χόρτα την άνοιξη,και ξερά το καλοκαίρι. Τούς χειμερινούς μήνες κρύβεται σε κοιλότητες σε χειμέρια νάρκη.


                                                        Την άνοιξη ζευγαρώνει και μετά τρεις περίπου μήνες γεννά αυγά που τα τοποθετεί στο χώμα.Τα μικρά συνήθως εμφανίζονται στους φθινοπωρινούς μήνες.Η πρωινή δροσιά και η νυχτερινή υγρασία τη τροφοδοτεί με νερό, μια και πηγές και τρεχούμενα νερά δεν υπάρχουν.


Όταν είναι πιο πλατύ το κέλυφος πίσω πρόκειται για αρσενική χελώνα..                                       Παρά τις αντίξοες συνθήκες που ζει η χελώνα μπορεί να φθάσει και ένα αιώνα. Αλλά υπάρχουν πολύ κίνδυνοι για τη ζωή της. Μπορεί να βρεθεί σε ασφαλτόδρομο με κίνηση αυτοκινήτων, και δυστυχώς  πολλές φορές ασυνείδητοι οδηγοί να την κτυπήσουν.
Αλλά και οι γνωστοί άγνωστοι τους καλοκαιρινούς μήνες με τις πυρκαγιές, χάνονται τα λιγοστά δάση, μαζί με την υπάρχουσα πανίδα της.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου