Επίσης ονομάζεται κατά τόπους Ψαρές ή Καμπυλιές. Ετήσιο φυτό με ιδιαίτερο πλακοειδή βλαστό που μπορεί να πλησιάσει το ένα μέτρο, με τη βοήθεια πολλών ελίκων που φύονται στην άκρη των επίσης ιδιαίτερων φύλλων, τα οποία αγκαλιάζουν τον βλαστό,(περίβλαστο), χωρίς μίσχο, και εμφανίζονται εναλλάξ καθ ύψος. Από τη μασχάλη των εμφανίζονται τα έμμισχα λευκά άνθη. Το φυτό αυτό στην υπόλοιπα Ελλάδα εκτός Κρήτης και νησιά, είναι παραμελημένο μάλλον περισσότερο από άγνοια. Σε πολλά νησιά στα Δωδεκάνησα οι σπόροι του οι οποίοι είναι στρογγυλοί έως μισό εκατοστό, χρησιμοποιούνται μετά την άλεση για την παρασκευή της φάβας. Στην Κρήτη ιδιαίτερα στα ορεινά και νότια τρώγεται στη περίοδο της Σαρακοστής ωμή με αλάτι μαζί με άγριες αγκινάρες που υπάρχουν σε πληθώρα σε πολλά σημεία. Επίσης τρώγονται ωμές σε σαλάτες μαζί με σταμναγκάθι, με λαδόξιδο και ρακί. Είναι ένα φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα, και να εμπορευθεί ως νωπό λαχανικό με κατάλληλη συσκευασία.
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
Παπούλες, Lathyrus ochrus
Επίσης ονομάζεται κατά τόπους Ψαρές ή Καμπυλιές. Ετήσιο φυτό με ιδιαίτερο πλακοειδή βλαστό που μπορεί να πλησιάσει το ένα μέτρο, με τη βοήθεια πολλών ελίκων που φύονται στην άκρη των επίσης ιδιαίτερων φύλλων, τα οποία αγκαλιάζουν τον βλαστό,(περίβλαστο), χωρίς μίσχο, και εμφανίζονται εναλλάξ καθ ύψος. Από τη μασχάλη των εμφανίζονται τα έμμισχα λευκά άνθη. Το φυτό αυτό στην υπόλοιπα Ελλάδα εκτός Κρήτης και νησιά, είναι παραμελημένο μάλλον περισσότερο από άγνοια. Σε πολλά νησιά στα Δωδεκάνησα οι σπόροι του οι οποίοι είναι στρογγυλοί έως μισό εκατοστό, χρησιμοποιούνται μετά την άλεση για την παρασκευή της φάβας. Στην Κρήτη ιδιαίτερα στα ορεινά και νότια τρώγεται στη περίοδο της Σαρακοστής ωμή με αλάτι μαζί με άγριες αγκινάρες που υπάρχουν σε πληθώρα σε πολλά σημεία. Επίσης τρώγονται ωμές σε σαλάτες μαζί με σταμναγκάθι, με λαδόξιδο και ρακί. Είναι ένα φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα, και να εμπορευθεί ως νωπό λαχανικό με κατάλληλη συσκευασία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
poy tha vro sporoys
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή αυτό το φυτό είναι ελεύθερο στη φύση,οι σπόροι του μπορεί να συλλεχθούν προς το τέλος της άνοιξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήστην Κεφαλλονιά κάθε άλλο παρά παραμελημένο είναι. τρώγεται πολύ με χονδρό και ξύδι.
στην Κεφαλλονιά ονομάζεται «πισάρα».
Επιστροφή λοιπόν στη φύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://epipantosepistitou-efik.blogspot.com/2012/04/blog-post_10.html
ΑπάντησηΔιαγραφή