Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Γενίστα η ακανθόκλαδη, Χινοπόδι, Genista acanthoclada

       
          


                      
                Ανήκει στην οικογένεια  Fabaceae.
                         


                          Είναι ένας θάμνος, που φύεται σε λόφους και όρη της κεντρικής και νησιώτικης Ελλάδας
Το ύψος του φθάνει περίπου το 1,00 m και συνήθως παρουσιάζεται  σε  μορφή και σχήμα ωοειδές.Ο Θάμνος αυτός ενίοτε ονομάζεται σε αρκετές περιοχές  και Αφάνα.

 

Στις απολήξεις φέρει λεπτούς πράσινους και ακανθωτούς βλαστούς.

 

 


Τά άνθη της ακανθοκλάδας είναι κίτρινα, και εμφανίζονται σαν βοτριώδεις  ταξιανθίες.

          
 


                  Η άνθισή του αρχίζει, μετά από τήν άνθιση του Ασπάλαθου, στα μέσα Απρίλη και διαρκεί έως και τον Μάη.


                      Σε αυτή την περίοδο όπως και τα άλλα φρύγανα θάμνοι συνεισφέρουν στην μελισσοκομία αρκετά, γιατί στη νότια Ελλάδα,  η άνθιση των αγριολούλουδων σιγά σιγά σταματάει, και μπαίνουμε στη ξηρή περίοδο του καλοκαιριού.

                      Τον ανθισμένο θάμνο επισκέπτονται εκτός από μέλισσες και μια σειρά από έντομα και πεταλούδες, ειδικά τις πριν το μεσημέρι ώρες, όπου γίνεται  πανδαισία.
Ο καρπός του είναι ωοειδής σαν Χέδρωπας, και σε μερικούς μήνες θα είναι έτοιμος, για διασπορά, με τη βοήθεια  των ανέμων του καλοκαιριού,για να αναπτυχθούν οι νέοι θάμνοι στην περιοχή.


Το χινοπόδι μπορεί να αναπτυχθεί και σε ψηλές και δυσπρόσιτες βραχώδεις περιοχές  Αλλά και στις παρειφές του δάσους.


                   Ο θάμνος συνεχίζει να είναι πράσινος με αιχμηρές τις αγκαθωτές απολήξεις,  σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, και  με αυτή τη μορφή του επιβιώνει στις σκληρές καιρικές συνθήκες ,ειδικά με την αύξηση της θερμοκρασίας, η απώλεια υδρατμών περιορίζεται στο ελάχιστο.
                 Επίσης επιβιώνει από τη βοσκή, γιατί κανένα ζώο δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά.
Παλαιότερα οι κάτοικοι των χωριών την γενίστα ακανθοκλάδα, είχαν και σαν προσάναμα της φωτιάς, γιατί όταν είναι σε ξηρή μορφή, είναι αρκετά ευφλεκτος.

                 Η Γενίστα ακανθοκλάδα είναι μέρος της αλυσίδας της διατήρησης της ισσοροπίας των οικοσυστημάτων, γιατί με την εδαφοκάλυψη  στις καμένες ιδιαίτερα εκτάσεις μαζί με τους άλλους  μικρούς  αγκαθωτούς  θάμνους και φρύγανα , προστατεύει το επικλινές έδαφος από τη διάβρωση, δίνοντας  τη δυνατότητα  στούς  φρυγανότοπους να αναπτυχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου