Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ασφάκα, Φλωμίς η θαμνώδης, Phlomis Fruticosa




         Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών ( Lamiaceae)


                        Η ασφάκα είναι ένα φυτό αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας. απαντάτε σε οκτώ διαφορετικά είδη, και ένα απο αυτά είναι ενδημικό της Κρήτης.

 
 


                     Φύεται σε φρυγανότοπους ,και σε βραχώδεις τοποθεσίες. το ύψος του θάμνου μπορεί  να φθάσει και το 1,50 μέτρο.



 


 

                      Τα φύλλα  έχουν μία αίσθηση του βελούδου, είναι  χνουδωτά με χρώμα γκρί. Το ίδιο και οι βλαστοί του θάμνου . Ολο το φυτό, φύλλα και βλαστοί  καλύπτονται με χνουδωτά τριχίδια.
 
               Τά άνθη του θάμνου είναι κιτρινωπά και σχηματίζουν στην κορυφή του  βλαστού, τούφες με έξη ανθίδια  κατά σπονδήλους ωοειδής


 




                    Αυτά τα άνθη συνήθως δεν θέλγουν τις μέλισσες, ίσως επειδή υπάρχει αρκετή γύρη και νέκταρ από άλλα μελισσοτροφικά φυτά της εποχής. Όμως κυκλοφορούν αρκετά άλλα, όπως πεταλούδες και ένας συνήθης θαμώνας ο Bombus spp. έντομο πολύχρωμο, που βοηθά την γονιμοποίηση.



 



 



Η άνθιση ξεκινάει ανάλογα με την περιοχή από τέλη Μαρτίου έως και αρχές του Ιούνη.


 




              Το φυτό αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σαν καλωπιστικό σε οικιστικό περιβάλλον.
               Ένα χαρακτηριστικό του είναι οι φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστό στούς αρχαίους Ελληνες, που έφτιαχναν τα  γιατροσόφια μαζί με άλλα φυτά. Μάλιστα λέγεται ότι εκκρίνει μία αντιοξειδωτική ουσία, η οποία βοηθά και είναι αντίθετη στη κυτταρική γήρανση.
Η Φλωμίς τους καλοκαιρινούς μήνες ,στις βραχώδες και σκληρές τοποθεσίες που ζεί, επιβιώνει χάρις την έκκριση της ανωτέρω προστατευτικής ουσίας, και με τα λεπτά τριχίδια εμποδίζει την αφύγρανσή της.
Τα κίτρινα άνθη σιγά σιγά  ξηραίνονται και μέσα στους ξηρούς σωληνωτούς καρπούς υπάρχουν οι σπόροι που θα διαιωνίσουν το είδος .


 


                           Το χαρακτηριστικό είναι ότι εμφανίζουν ένα δείκτη ευφυίας, για το πότε θα φυτρώσουν και κάτω από ποιες συνθήκες, διαφορετικά όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες  και θερμοκρασίες, τότε ο σπόρος θα  εκμεταλευτεί τις  φθινοπωρινές συνθήκες του επόμενου έτους.

Η  Φλωμίς κοινώς Ασφάκα, με τον πολυπληθή πληθυσμό στους λόφους, ειδικά ανατολική Αττική όπου  κυριαρχεί, ομορφαίνει και ντύνει την άνοιξη τις βραχώδες περιοχές στο χρώμα του κίτρινου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου