Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Cistus Creticus ή incanus




Ανήκει στην οικογένεια   Cistaceae

 Συνήθως ονομάζεται Λαδανιά.
Υπάρχει σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως ευδοκιμεί στη νότια χώρα και ιδιαίτερα στη νησιωτική και Κρήτη.



                          Φύεται σε πετρώδεις πλαγιές , φρυγανότοπους, ή στις παρειφές του δάσους, και σε εδάφη με ασβεστολιθικό υπόβαθρο.


Είναι ένας αειθαλής θάμνος  φρύγανο,  και πολύκλαδος. Τό ύψος του φθάνει έως  100 εκατοστά, αλλά στο είδος cistus mοnspeliensis φθάνει έως 1,50 μέτρο.
Ανθίζει απο Απρίλιο έως Ιούνιο με χαρακτηριστικά όμορφα εφήμερα άνθη, πού στολίζουν για αρκετό χρονικό διάστημα της πλαγιές των νησιών μας.




Στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως τέσσερα  είδη.
Ο Cistus, Creticus  ή  incanus, Κίστους ο Κρητικός,  ο οποίος  έχει άνθη ρόδινα με διάμετρο έως 6 εκατοστά και βγαίνουν ανα βλαστό ένα .Κάθε άνθος έχει πέντε πέταλα, και πέντε σέπαλα , Οι στήμονες του είναι πολυπληθής κίτρινοι με πλούσια γύρη.





                 Τα φύλλα του είναι γκρί πράσινα, τά οποία φύονται στον βλαστό εναλλάξ αντίθετα και στις άκρες είναι πριονωτά και κυματιστά


Οι τρυφεροί βλαστοί του και τα φύλλα έχουν μικρά λευκά και κολλώδη τριχίδια, και έντονη ευχάριστη μυρουδιά της λαδανιάς.

                            Ο Cistus Parviflorus, Κίστους ο μικρανθής , ο οποίος ανθίζει με ρόδινα  άνθη  διαμέτρου έως 3 εκατοστα και εμφανίζονται  στην κορυφή με διακλάδωση ανα βλαστό έως 6  άνθη, τα άνθη του γενικώς έχουν την ίδια διάταξη με τον cistus creticus, στα πέταλα, σέπαλα και στήμονες.Τα φύλλα του έχουν ένα ασημοπράσινο χρώμα.







                           O Cistus Salvifolius, Κίστους ο φασκομηλόφυλλος, τα άνθη του οποίου είναι λευκά με διάμετρο 5 εκαταστά, και Cistus  monspeliensis του οποίου τα άνθη είναι λευκά με διάμετρο 3 εκατοστά. Και τα δύο είδη έχουν κίτρινες στήμονες.







                          Ο Cistus monspeliensis βρέθηκε σε περιοχή της ανατολικής Αττικής, Πόρτο ράφτη σε περιορισμένη έκταση, που γειτνιάζει με τη θάλασσα, το χαρακτηριστικό του είναι ότι τα φύλλα  του παίρνουν  ένα σχήμα στενόμακρο, και ο θάμνος είναι ψηλότερος από τα άλλα είδη λαδανιάς.








                                 Τα φύλλα του  Cistus Greticus  εκκρίνουν μία ουσία απο τα λεπτά τριχίδια, που λέγεται κομμεορητίνη ή αλάδανος, η οποία χρησιμοποιείται, για φαρμακευτικούς σκοπούς, και για την παραγωγή αιθέραιων έλαιων. Η συλλογή της ουσίας αλάδανου ήταν κύρια ασχολία κατοίκων περιοχής Ρεθύμνου Κρήτης.

                                Η Λαδανιά επίσης είναι κατεξοχή μελισσοτροφικό φυτό,απο τα άνθη της συλλέγουν οι μέλισσες τη πορτοκαλή γύρη, πλούσιο νέκταρ και τη πρόπολη, επίσης τα φύλλα της λαδανιάς  είναι πλούσια σε πολυφαινόλες.  Ερευνες μέχρι τώρα έδειξαν οτι η λαδανιά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες .

                                     Στη ρίζα της  συνήθως κατά τον μήνα  Μάιο φυτρώνει σαν παράσιτο και ο όμορφος  Cytinus raber hypocistis subsp, clusii ένα όμορφο μικρό φυτό κόκκινο με άσπρο διαφανές χυμό. Το καταπληκτικό είναι ,από παρατήρηση, ότι φυτρώνει μόνο στις λαδανιές. Βρέθηκε σε περιοχές της ανατολικής Αττικής και της νήσου Σάμου.



                                           Χαρακτηριστικό επίσης του θάμνου είναι αν και καίγεται εύκολα, λόγω του ξυλώδης θάμνου, μετά δε τη φωτιά νέοι βλαστοί φύονται, και καλύπτουν τίς ιδιες εκτάσεις. Επίσης δεν φαίνεται είναι και πολύ συμπηθητικό στα αιγοπρόβατα.  
 Εφανίζεται ανθεκτικό στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.  Για επιβίωση τα φύλλα της λαδανιάς μπορεί να είναι μεγαλύτερα τον χειμώνα και μικρότερα γυριστά στις ξηρές περιόδους.

                                        Οι φωτογραφίες λήφθηκαν  κυρίως από περιοχές της ανατολικής Αττικής , από την Ηπειρο, τη Βοιωτία,και Χαλκιδική.

1 σχόλιο:

  1. Ο ΚΥΤΙΝΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΘΙΣΕΙ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ Η ΩΟΘΗΚΗ ΤΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ . ΑΜΑ ΣΟΥ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ . ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή