Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Osyris alba




Ανήκει στην οικογένεια    Santalaceae

                          Είναι ένας μικρός θάμνος φρύγανο , που φύεται ανάμεσα σε άλλους αραιούς θάμνους  σε ηλιόλουστες και άνυδρες  πετρώδης τοποθεσίες και ξέφωτα δασών, απο υψόμετρο κοντά στη θάλασσα  έως και βουνοπλαγιές με υψόμετρο ένα χιλιόμετρο.
Τον βρίσκουμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.



                        Από παρατήρηση, το χαρακτηριστικό του, είναι ότι φύεται σε παροικίες ανα περιοχές και δεν  τον βρίσκουμε  να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις, όπως συμβαίνει για άλλους θάμνους φρύγανα.





                            Το ύψος του ,φτάνει από 50 έως 100 εκατοστά  συνήθως, και αποτελείται από πολλούς εύκαμπτους  λεπτούς πράσινους βλαστούς, και σε κάθε βλαστό βγαίνουν αραιά μικρά, στενά, γραμμικά λογχοειδή, φυλλοβόλα φύλλα.




                           Τη χειμερινή περίοδο αρκετοί τρυφεροί  βλαστοί ξηραίνονται, και ο θάμνος βρίσκεται με μορφή  μισόξερη.

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ο μικρός θάμνος είναι  σε μορφή νάρκης , και την άνοιξη Απριλίο έως και Ιούνιο, αρχίζει να ζωντανεύει και παίρνει μια άλλη μορφή.
Νέοι τρυφεροί βλαστοί αναπτύσσονται , και πολλά μικρά ανθίδια ανα κόμβο μαζί, σαν μικροσκοπικά μπουκέτα  χρώματος ασπροκίτρινο, εμφανίζονται, και ο θάμνος ντύνεται με τα καλά του.
Τα λουλούδια του είναι ερμαφρόδιτα,αρσενικά και θηλυκά με διάμετρο 1 έως 2 mm, με τέσσερες στήμονες.

                          Και μαζί με την άνοιξη και άνθηση των υπόλοιπων φρυγάνων, τα έντομα αναλαμβάνουν τη γονιμοποίηση, για τη διατήρηση του είδους.
Σιγά σιγά εμφανίζονται και οι καρποί, μικροί πράσινοι με διάμετρο λιγότερο του ενός εκατοστού, οι οποίοι  αρχές Σεπτεμβρίου ωριμάζουν και γίνονται κόκκινοι. Οι πλαγιές παίρνουν μία άλλη όψη, σαν πινελιές με χρώματα, μαζί με τα άλλα χρώματα του φθινοπώρου.










Οι φωτογραφίες είναι από ανατολική Αττική, λόφοι περιοχής Νέας Λαμψάκου Χαλκίδας,Ορος Λάναρης θεσσαλονίκης και Ορος Χολομώντας Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου