Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Hypericum empetrifolium




Ανήκει  στην οικογένεια  Hypericaceae


                              Είναι ένας πολυετής θάμνος , το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει και τα 80 εκατοστά. Τον βρίσκουμε στη ανατολική Αττική,  σε πετρώδεις  λόφους μέχρι 300 μέτρα υψόμετρο, και στίς παρυφές του δάσους του Κουβαρά  Κερατέας.

Οι φωτό είναι απο ανατολική Αττική Πόρτο Ράφτη



                                                  Την άνοιξη ξεχωρίζει  στίς πλαγιές, με τα χρυσοκίτρινα πολυπληθή άνθη του.  Κάθε άνθος φέρνει πολυπληθής  στήμονες  με μήκος 8 εκατοστά, τα άνθη αυτά έχουν σχήμα  ακτινόμορφο  και είναι ερμαφρόδιτα . Ο κάθε κάλυκας του άνθους  έχει πέντε σέπαλα στη βάση και πέντε πέταλα, και σχηματίζουν ταξιανθία στην κορυφή . Κάθε φυτό αποτελείτε απο πολλούς κυλινδρικούς  βλαστούς, με πολυάριθμα μικρά πράσινα φύλλα. 




                         Μετά το πέρας της άνθησης  στην κορυφή κάθε βλαστού παραμένουν χιλιάδες  μικροσκοπικοί σπόροι έτοιμοι για διασπορά, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα το φυτό παραμένη συρρικνωμένο.





                                     Το φυτό αυτό είναι εξαιρετικό μελισσοτροφικό, και συνάμα φαρμακευτικό. Απο τα άνθη και φύλλα συλλέγεται μία ουσία η υπερικίνη, η οποία έχει ευρεία χρήση στη φαρμακευτική.  Απο την αρχαιότητα γνώριζαν τίς φαρμακευτικές ιδιότητες των, με πρώτους, τον Διοσκουρίδη,και Ιπποκράτη. Εχει ευρεία  χρήση στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, για το άγχος, τίς μολύνσεις του δέρματος.





                          Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά είδη φυτών συγγενικών  Hypericum , γύρω στα σαράντα είδη, και μάλιστα μερικά καλλιεργούνται, για την παρασκευή αιθέριων έλαιων, και γιά φαρμακευτική χρήση, όπως και το φυτό  σπαθόχορτο, με την ονομασία  Hypericum  perforatum. Το φυτό αυτό βρέθηκε στο Ορος Διρφυς Ευβοίας,και στα ορη Σουλίου, το δέ ύψος του φθάνει και το ένα μέτρο με ισχυρό βλαστό και μεγαλύτερα φύλλα.

Ενα φυτό απο Ηπειρο


Απο Ξηροβούνι Ευβοίας


                          Επίσης  το φυτό που ο Διοσκουρίδης αναφέρη  ώς ΄΄Χειρώνιον πάνακες΄΄ είναι το φυτό  Hypericum olympicum, το οποίο το χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο για το δάγκωμα των φυτών. Αυτό το φυτό βρέθηκε στο Ορος Ξηροβουνίου Ευβοιας, αλλά και στον υδροβιότοπο του Ποταμού Επανωμής, Χαλκιδικής. Το χαρακτηριστικό του  είναι  ότι τα άνθη του  φθάνουν τα τέσσερα εκατοστά διάμετρο, και ίσως να είναι τα μεγαλύτερα άνθη που υπάρχουν απο τα υπερικά στη χώρα μας.

Ενα φυτό απο Ποταμό Επανωμής, Χαλκιδικής


Ξηροβούνι Ευβοίας



Ποταμός Επανωμής



                           Ενα άλλο επίση φαρμακευτικό Υπερικό είναι  τό  Hypericum  Triquetrifolium, ή αγούδορας.  Βρίσκεται σε χαμηλώτερα υψόμετρα και ζεστές τοποθεσίες, ανάμεσα σε άλλους θάμνους. Το ύψος του φθάνει έως τα 40 εκατοστά.Τα άνθη του είναι σαφώς με μικρότερη διάμετρο απο τα υπόλοιπα, και ο  χαμηλός θάμνος πολύκλαδος. Μέ κατάλληλη επεξεργασία τά άνθη και φύλλα,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκαύματα, και άλλες δερματικές παθήσεις.

Οι φωτογραφίες είναι απο ανατολική Αττική





Οι φωτογραφίες ελήφθησαν απο ανατολική Αττική, Ευβοια, Ορη Σουλίου Ηπειρου και περιοχές της Επανωμής,Χαλκιδικής.

3 σχόλια:

  1. Γεια σας ,ευχαριστουμε για τις π9λυτιμες πληροφορίες !! Από όσο μπορώ να καταλάβω είναι όλα τα είδη οφελιμα ,μπορώ να κάνω βαλσαμολαδο με όλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας ,ευχαριστουμε για τις π9λυτιμες πληροφορίες !! Από όσο μπορώ να καταλάβω είναι όλα τα είδη οφελιμα ,μπορώ να κάνω βαλσαμολαδο με όλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας
      Και Χρόνια πολλά για την ονομαστική σας εορτή
      Το Βαλσαμέλαιο συνήθως το κατασκευάσουμε απο το Hypericum perforatum, αν δεν υπάρχει στη περιοχή σας μπορείτε να το φτιάξετε και με άλλα φυτά ''Υπερικά'', με μικρότερες όμως δυνατότητες απο το καθεαυτού βαλσαμόλαδου.. Το Βαλσαμέλαιο απο το Σπαθόχορτο είναι πραγματικά πολύ δυνατό , ειδικά σε δερματικές παθήσεις. Το συνάντησε με μεγάλη παρουσία στη περιοχή ειδικά στη Στερεά Ελλάδα,
      Μερικά ακόμη φυτά μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση
      http://mikres-diadromes.blogspot.com/search/label/Hypericaceae

      Διαγραφή