Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ptilostemon chamaepeuce




Οικογένεια:  Asteraceae



                      Είναι ένας Θάμνος  με αρκετή συχνή παρουσία σε λόφους της ανατολικής Αττικής, όπως τον λόφο Μπαθίστα και λόφο Περατή, Πόρτο Ράφτη.




              Φύεται σε πλαγιές με αρκετά μεγάλη κλίση ,αλλά και σε σχισμές  των βράχων ιδιαίτερα σε ασβεστόλιθο.










                          
                            Ο θάμνος αυτός απο το τέλος του χειμώνα αρχίζει και αναπτύσσεται με τούς τρυφερούς  χνουδωτούς βλαστούς, ώστε στα μέσα της άνοιξης να είναι πανέτοιμος, στο να στολίζει με τα πιό όμορφα χρώματα ,τίς απότομες  παραθαλάσσιες πλαγιές .










                    Το ύψος του θάμνου μπορεί να φθάσει το ενάμισυ μέτρο και να καλύψει επιφάνεια  αρκετών τετραγωνικών μέτρων, ανάλογα με το σημείο πού είναι ριζωμένο το φυτό.
Τα φύλλα του είναι σαν βελόνες και μοιάζουν με αυτά του πεύκου. Γιά αυτό λέγεται σε αρκετές περιοχές και Χαμόπευκο.  Επίσης η οναμασία  Πτιλόστεμον έχει  Ελληνικές ρίζες.

                    Τα κεφάλια με τα σωληνωτά  άνθη  αρχίζουν και εμφανίζονται απο το Απρίλιο ,με τα ρόδινα χρώματα, και πολύ σπάνια λευκά. Οι βλαστοί του είναι ξυλώδεις και εύθραστοι,με πυκνά βελλονοειδή φύλλα.
Στην ανθοφορία προσελκύει πάρα πολλά έντομα και πεταλούδες , με τη πλούσια γύρη του, και στον θάμνο υπάρχει πανδαισία.











                     Στην περίοδο όμως του καλοκαιριού και του χειμώνα ο θάμνος αρχίζει και ξηραίνεται σιγά σιγά, όπως και τα υπολοιπα φυτά των φρυγανότοπων, και τα έντονα πράσινα γκρί και ρόδινα χρώματα αντικαθιστούν τα χρώματα του καλοκαιριού.Ο  ογκος του θάμνου μειώνεται αισθητά  περιμένοντας τον νέο κύκλο της  ανθοφορίας και της ανάπτυξης.

Οι φωτογραφίες είναι απο Πόρτο ράφτη ανατολικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου