Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Salvia Fruticosa , Σάλβια η τρίλοβη, Αλισφακιά

Ανήκει στην οικογένεια  Lamiaceae

                               Είναι ένας χαμηλός θάμνος φρύγανο  το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει τα εξήντα εκατοστά. Οι βλαστοί του είναι καλυμμένοι με αρκετό χνούδι, και τα φύλλα του χρώματος ανοικτό γκρί φθάνουν σχεδόν έως τη κορυφή που συνήθως την άνοιξη βαίνουν τα ρόδινα χαρακτηριστικά άνθη της Σάλβιας.                      Το χαρακτηριστικό στη σάλβια την τρίλοβη είναι ότι ανα μίσχο εμφανίζονται τρία φύλλα ένα μεγαλύτερο και δύο αντίθετα μικρότερα.                              Η αλισφακιά υπάρχει και στη ανατολική Αττική περιοχή Πόρτο Ράφτη σε χαμηλούς πετρώδης λόφους, σε περιοχές του λόφου Μπαθίστα, και Περατή.  Υπάρχει επίσης στα νησιά και Κρήτη.
 Η άνθησή της αρχίζει από τέλη Μαρτίου έως αρχές Μαίου, και αυτή τη περίοδο προσελκύει αρκετά έντομα και μέλισσες.

                           Είναι πάρα πολύ αρωματικό φυτό και φαρμακευτικό, γνωστό από την αρχαιότητα στους αρχαίους Ελληνες.  Το αφέψημά του  βοηθάει πολύ στη μνήμη, αλλά και στο κρυολόγημα.  Επίσης αρκετά απολυμαντικό για τις παθήσεις του στόματος.
Σε ορεινά χωριά στη Σάμο τό  αφέψημα της αλισφακιάς  το χρησιμοποιούσαν σαν θερμαντικό τη χειμερινή περίοδο, όταν αναμειγνύονταν με αρκετές δόσεις τσίπουρο, το λεγόμενο βραστάρι.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στην μαγειρική, ως καρύκευμα, αλλά και ως αρωματικό για το ξύδι.
Η αλισφακιά είναι ένας  θάμνος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αιθέριων ελαίων.

Οι φωτογραφίες είναι απο ανατολική Αττική Πόρτο Ράφτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου