Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Thymus capitatus, Θύμος ο κεφαλωτός




Ανήκει στην οικογένεια  Lamiaceae

                         

                               Είναι ένας πολυετές θάμνος,  φρύγανο, πού φύεται συνήθως σε βραχώδες  ασβεστολιθικές, άγονες περιοχές, της Αττικής και νησιών.

                            

Είναι αρκετά πολύκλαδος ,με ξυλώδεις βλαστούς. το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει και τά πενήντα εκατοστά.


Τα φύλλα του πολύ μικρά γραμμικά, και σε περίπτωση ξηρασίας μπορούν να πέσουν αρκετά εύκολα.

Τά άνθη του την άνοιξη εμφανίζονται σαν κεφάλια με σχήμα περίπου κώνου  στην κορυφή κάθε βλαστού, που αποτελείται από πολλά άνθη μαζί.


 Το πάνω μέρος του ροδινοπορφυρού άνθους έχει δύο χείλη, και εμφανίζονται με προεξοχή οι στήμονες του. Στην Αττική ανθίζει περίπου Μάιο έως και Ιούνιο και η ονομασία του συνήθως  είναι Thymus Atticus.







                      Το θυμάρι είναι ένα κατεξοχή  μελισσοκομικό φυτό, που από αυτό  παράγεται το καλύτερο μέλι.
Από την αρχαιότητα το θυμάρι ήταν και εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό ,και ο Διοσκουρίδης  το αναφέρει ως φάρμακο. Η ονομασία του θάμνου προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη θύω που σημαίνει θυσιάζω.
                           Την άνοιξη οι φρυγανότοποι και οι πλαγιές ντύνονται με τα πιο ωραία χρώματα και τα αιθέρια έλαια από τα φρύγανα σκορπούν στον αέρα τις πιο ωραίες μυρουδιές από άκρη σε άκρη. Και το θυμάρι στην πρώτη γραμμή.  Διάφορα έντομα ,μέλισσες και πεταλούδες είναι ένα πολύβουο όμορφο σύνολο.










                         Από τον θάμνο,  φύλλα και άνθη όταν αποξηρανθούν, και αναμειχθούν και με άλλα αρωματικά φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαιρετικό καρύκευμα για πλήθος από φαγητά και ψητά.
Στην ανατολική Αττική περιοχή Πόρτο Ράφτη το  θυμάρι το βρίσκουμε σε πληθώρα στον λόφο Περατή ,σε περιοχές  Κουβαρά και σε πιο χαμηλούς λόφους της περιοχής.

                            Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη θυμαριών περίπου είκοσι τρία. Ένα  είδος επίσης θυμαριού συναντάμε σε ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής, μικρός θάμνος σε ύψος , και έρπον, εξαιρετικά αρωματικό  που η ονομασία του αναζητάτε.  Το αρωματικό αυτό θυμάρι ανθίζει τον Νοέμβρη.











                     Επίσης διαφορετικό είδος βρέθηκε στην Ηπειρο στα Ορη Σουλίου με μεγαλύτερο ύψος,και άνθος από αυτό στην Αττική και λιγότερους στήμονες, που ανθίζει περί τον αύγουστο.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου