Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Satureja thymbra, Θρούμπη




Ανήκει στην οικογένεια  Lamiaceae



                   Άλλος ένας θάμνος φρύγανο πολύ αρωματικός και πολυετές, βρίσκεται στούς χαμηλούς λόφους της ανατολικής Αττικής περιοχής Πόρτο Ράφτη.




                    Επίσης καλύπτει αρκετές πλαγιές λόφων στα περισσότερα νησιά και προτιμά να αναπτύσεται σε φρυγανότοπους  και άγονες τοποθεσίες.
Είναι παρόμοιος με το θυμάρι, όμως είναι αρκετά καλυμμένος με μικροσκοπικά τριχίδια για να αντέχει στις παρατεταμένες ξηρασίες του καλοκαιριού στα ασβεστολιθικά πετρώματα που αναπτύσεται.




                   Τα φύλλα είναι γραμμικά ,και μυτερά στο τέλος, ενώ στη βάση του φύονται δύο αντίθετα μικρότερα. Τά άνθη μικρά ρόδινα προς το λευκό, εντυπωσιακά, στερεωμένα σε βάση σκληρή και χνουδωτή.









                          Είναι ένα εξαιρετικά μελισσοκομικό φυτό, και συνήθως στις περιοχές αυτές ανθίζει Απρίλιο και Μάιο.Επίσης απο την αρχαιότητα η θρούμπη θεωρούνταν και ως φυτό με φαρμακευτική χρήση  με αρκετές ιδιότητες.
                       Τα φύλλα του και τα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα, στην μαγειρική, ενώ στα ψητά δίνει μία ακόμη καλύτερη ευχάριστη γεύση. Είναι ένας θάμνος, ένα ακόμη δώρο της φύσης για τον άνθρωπο.






                            Στην Ελλάδα, φυσικά υπάρχουν αρκετά είδη θρούμπας .Υπάρχει η  Satureja hortensis,  Satureja Athoa , καί η Satureja Gretica.
Ένα είδος βρέθηκε στα όρη Αλυσσός της Ηπείρου, η ονομασία του οποίου είναι Satureja montana.
Χαμηλός θάμνος, αλλά  αρκετά εύρωστο φυτό  με πολύ πράσινα μικρά φύλλα γραμμικά καί μεγαλύτερα απο το προηγούμενο  αλλά άνθη λευκά.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου