Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Quercus coccifera, Πουρνάρι

Ανήκει στην οικογένεια  Fagaceae                                      Είναι το πασίγνωστο πουρνάρι,που υπάρχει σχέδόν σε όλη την Ελλάδα, απο άκρη σε άκρη.

                                    Το όνομα του πουρναριού coccifera προέρχεται από το έντομο Kermococcus  vermillio, που αφήνει αρχές της άνοιξης  στα φύλλα του θάμνου τη φωλιά του, τα οποία παρουσιάζονται σαν κόκκινα εξογκώματα.
                               Ενας  αειθαλής θάμνος με ύψος  και τρία μέτρα, συνήθως μικρότερο ανάλογα τίς συνθήκες που μεγαλώνει.
 Τα φύλλα του είναι πράσινα  και στίς άκρες πολύ  κυματοειδή και αγκαθωτά.
Ο κορμός του είναι ξυλώδεις ,ένα από τα καλύτερα  καύσιμα και ανθεκτικότερα ξύλα.
Οι πληροφορίες λένε οτι μπορεί και υβριδίζεται και φτιάχνει παραπλήσιες  μορφές και διαφορές στα φύλλα συνήθως. 

                         Την άνοιξη  αρχές μαίου απο βαθύ πράσινο χρώμα που έχει ο θάμνος,  αποκτά ένα ανοικτόχρωμα  πράσινο με τα καινούργια βλαστάρια που βγαίνουν, το λεγόμενο ροδάμι.

 Και οι πλαγιές αποκτούν χρώμα και ομορφιά. Μέσα απο τα καινούργια βλαστάρια βγαίνουν τα χαρακτηριστικά άνθη του πουρναριού θυληκά και αρσενικά.

Οι σπόροι βγαίνουν  στα μέσα του φθινοπώρου συνήθως ανα ζεύγη ή ένα στη κορυφή.


                             Και στο επόμενο διάστημα όσα βελανίδια επιζήσουν θα ριζώσουν και θα αναπτυχθούν νέοι βλαστοί και φυτά  στίς αρχές της άνοιξης.


                   Ο θάμνος αυτός  είναι πολύ χρήσιμος στην κτηνοτροφία ,και οι σπόροι για τη διατροφή των χοίρων,αλλά καί άλλων άγριων ζώων. Δεν είναι ευάλωτος γενικώς απο την βόσκηση.

Η  χρησιμότητά του επίσης είναι πολύ μεγάλη ,στίς απόκρημνες πλαγιές, βοηθά στην συγκράτηση των εδαφών, από τη διάβρωση και την αποσάρθρωση.Χαρακτηριστικό επίσης οτι δεν κινδυνεύει απο τίς πυρκαγιές, και αν καεί  ό θάμνος, νέοι βλαστοί απο τίς βαθιές ρίζες  θα αναπτυχθούν και μετά νέοι  θάμνοι θα ξεπηδήσουν.Ένα παράδειγμα από την τελευταία φωτιά που έπιασε στο όρος Μερέντα ανατολική Αττική.                   Σε αρκετές περιοχές μπορούμε να βρούμε και πανύψηλα δένδρα πουρναριού είδος παραπλήσιο, τό  Quercus calliprinos.


Απο ορος Ξηροβουνίου Ευβοίας

                                    Ενα πουρνάρι με πολύ μεγάλο ύψος  γλίτωσε τη φωτιά που έπιασε πρίν  απο αρκετά χρόνια,και έκαψε μεγάλο δάσος  με έλατα στίς δυτικές πλαγιές του Ξηροβουνίου Ευβοίας,στην Ι.Μ Παναγίας του Βροντά. 


Ι.Μ Παναγίας Βροντα  ορος Ξηροβουνίου Ευβοίας


Καμμένο  δάσος απο πανύψηλα δένδρα Quertus στο Ξηροβούνι Ευβοίας

Το πουρνάρι  αυτό θεωρητικά πρέπει να έχει χιλιάδες χρόνια ζωής γιατί απο θάμνος για να γίνει τεράστιο δένδρο φαίνεται απίστευτο, και μεγαλώνει πάρα πολύ δύσκολα. Μία απερισκεψία η αμέλεια ανθρώπινη λοιπόν,ακυρώνει ζωές  και ανάπτυξη χιλιάδων χρόνων.

1 σχόλιο:

  1. Γειά σου Γιώργο... Εκπληκτική δουλειά και φυσικά σκέψη... επικοινώνησε μαζί μου σε παρακαλώ στο mousmouli@gmail.com να σε συμβουλευτώ για κάτι που θέλω.... Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή