Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Arbutus unedo, Κουμαριά


Ανήκει στην οικογένεια  Ericaceae                Η Κουμαριά είναι ένας αειθαλής θάμνος που ζεί σχεδόν σε όλη  την Ελλάδα  σε υψόμετρο κάτω από 800 μέτρα, καί σε περιοχές με πυκνή και θαμνώδης βλάστηση.                               Στην  ανατολική Αττική Πόρτο Ράφτη, η παρουσία του είναι μικρή και περισσότερο σε υγρές και προσηλιακές  περιοχές του Κουβαρά  έως τις παρυφές του λόφου  Τουργέλη. 


                        Ο θάμνος αυτός μπορεί να φθάσει και υψος τα τρία μέτρα, ενώ το φύλλωμά του είναι πράσινο και αρκετά γυαλιστερό. Οι άκρες των φύλλων της είναι οδοντωτές.  
                               Ο θάμνος ανθίζει ανά περιοχές από αρχές καλοκαιριού έως και τον Σεπτέμβρη, με πολύ όμορφα άνθη, σε πολλές ταξιανθίες, σχήματος περίπου καμπάνας με διογκωμένη τη μέση, και χρώματος ωχρολευκό.Στην εποχή του,είναι εξαιρετικά μελισσοτροφικό φυτό, και η γονιμοποίησή των καρπών από τις μέλισσες  αρκετά εύκολη.                         Τά φρούτα, κούμαρα είναι βρώσιμα και όταν ωριμάσουν χρώματος κόκκινο, είναι εξαιρετικά νόστιμα   Μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μαρμελάδες ,ακόμη και παραγωγή ποτών όπως τσίπουρο, κονιάκ ,κλπ.Επίσης πολύ νόστιμη  τροφή για την άγρια πανίδα.
Ενας ακόμη θάμνος στολίδι της Ελληνικής υπαίθρου, χρωματίζει με πράσινες πινελιές τίς ημιορεινές περιοχές.Οι φωτογραφίες είναι απο Πόρτο ράφτη και Χαλκιδική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου