Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Vitex agnus castus, Λυγαριά, Καναπίτσα, Βίτεξ ο Αγνός




Ανήκει στην οικογένεια  Verbenaceae



                        Ένας ακόμη θάμνος  με μικρή όμως παρουσία στη περιοχή. Τον  συναντάμε συνήθως σε υγρές  ρεματιές στη περιοχή του Κουβαρά.






                                         Η Λυγαριά απο αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή  για τίς φαρμακευτικές  της ιδιότητες, και ήταν  το ιερό φυτό της θεάς Ηρας.
                                          Στη Σάμο στη σημερινή περιοχή Ηραίον, γεννήθηκε η θεά Ηρα κάτω από μία λυγαριά,και  εκεί χτίσθηκε ο μεγάλος ναός της Ηρας , που μέχρι σήμερα σώζονται τα ερείπια της, στίς όχθες του Ιμβρασου ποταμού. Επίσης οι μοναχοί παλαιότερα  το φυτό αυτό  χρησιμοποιούσαν, για να μειώσουν τίς  επιθυμίες των , και να ζήσουν τα ανθρώπινα χρόνια τους περισσότερο αγνοί.
Την καλοκαιρινή περίοδο άνθισης χρησιμοποιείται από τίς μέλισσες αρκετά, και θεωρείτε μελισσοτροφικό φυτό.


                                     Η λυγαριά  με τους ευλύγιστους βλαστούς, ήταν μαζί με τα καλάμια πρώτο υλικό για την συναρμογή καλαθιών,που χρησιμοποιούνταν στη συλλογή φρούτων και λαχανικών.
                                      Είναι  φυλλοβόλος, πολύ αρωματικός θάμνος που   μπορεί να φθάσει σε ύψος τα τρία μέτρα, και συνολικά παίρνει ωοειδές σχήμα .
Τα φύλλα του ,εξαιτίας των φαρμακευτικών ουσιών που περιέχουν, παλαιότερα  εθεωρείτο στην πρακτική ιατρική, χρήσιμα, και πολύ αρωματικά.
                                     Οι νέοι βλαστοί του είναι χνουδωτοί, και τα φύλλα με αρκετά μακρύ μίσχο, παρουσιάζονται σε σχήμα παλάμης, πράσινου χρώματος.


                              Οι καρποί πολυάριθμοι ,και ανά τέσσερα μικρά σπέρματα, όταν δένει ο καρπός αρχίζουν να πέφτουν τα φυλλώματα.
                              Τα άνθη εμφανίζονται πολλά ανά μήκος του βλαστού, την καλοκαιρινή περίοδο, φουντωτά σε ταξιανθία με βαθύ γαλάζιο χρώμα ή ανοικτό ρόζ, ανάλογα την ποικιλία του θάμνου.










Την λυγαριά αρκετές φορές την χρησιμοποιούμαι και ως καλλωπιστικό φυτό .

Οι φωτογραφίες είναι απο Πόρτο Ράφτη Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου