Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Smilax aspera, αρκουδόβατος, Σμίλαξ η τραχεία

Ανήκει στην οικογένεια Liliaceae


                                    Ενας ακόμη αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος που βρίσκεται σε ρεματιές της περιοχής του Κουβαρά, ακόμη  και σε απότομα βραχώδη πρανή του λόφου Περατή.

                                          Ο θάμνος αυτός αποτελείται από πολύ ευλύγιστο αγκαθωτό βλαστό, που ανάλογα της συνθήκες ανάπτυξής του μπορεί να επεκταθεί σε δεκάδες μέτρα, να περιπλακεί με άλλα φυτά και θάμνους ή ακόμη να περιελιχθεί  ανάμεσά του.


                                  Οι ρίζες του είναι βαθιές ,μπορεί όμως στα βραχώδη πρανή να εισχωρήσουν σε ρωγμές έστω και με λίγο χώμα .                                  Ο αγκαθωτός βλαστός αποτελείται ανα διαστήματα από κόμπους, και σε κάθε κόμβο φύεται ένα φύλλο σχήματος περίπου καρδιάς, το οποίο είναι αρκετά μυτερό στην άκρη.
                                                  Στην άκρη του μίσχου του φύλλου βγαίνουν δύο κλωστοειδής έλικες που  δένουν τον τετράγωνο βλαστό του αρκουδόβατου, με άλλα φυτά και θάμνους ,και το στερεώνουν καθύψος .

                                                 Τελικά η όλη διάταξη της συμπεριφοράς ανάπτυξης  του φυτού, μας οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι υπάρχη ένας δείκτης εφυίας επιβίωσης, και ανταγωνισμού μέ τά άλλα παραπλήσια.

                                                Τα άνθη του αρκουδόβατου είναι λευκορόδινα και βγαίνουν σε διαφορετικά φυτά είτε αρσενικά είτε θυλυκά, κατα τη διάρκεια του φθινόπωρου.Και οι καρποί του εντυπωσιακοί σε τσαμπιά κόκκινου χρώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου