Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Clematis cirrhosa, Κληματίς η βοστρυχώδης

Ανήκει στην οικογένεια  Ranunculaceae                             Ενας αειθαλής θάμνος που φύεται στην περιοχή ,σε τοποθεσίες με πυκνή χαμηλή βλάστηση από θάμνους ,και σε ασβεστολιθικά πετρώματα.                               Συνυπάρχει μαζί με το πουρνάρι και άλλους αγκαθωτούς θάμνους στα απότομα βραχώδη πρανή του λόφου Μπαθίστα , βρίσκεται ακόμη και στα βράχια της κορυφής του,με  430 μέτρα υψόμετρο.
                            Είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, και ξεχωρίζει από το λαμπερό  πράσινο χρώμα πού έχουν τα φύλλα του.                            Αυτά  είναι γυαλιστερά, εμφανίζονται τρία μαζί σε μακρύ μίσχο, παλαμοειδή και στις άκρες των με μικρά σχησίματα.Ο κορμός του είναι ξυλώδης, στο μεγαλύτερο μήκος αρκετά ευλύγιστος, με βαθιές ρίζες .
Αρχές του χειμώνα σχεδόν είναι το πρώτο φυτό που ανθίζει.

                    Τά άνθη  χρώματος κιτρινόλευκο, με σχήμα καμπανας, πολλά μαζί σαν βότρυς, βλέπουν πάντοτε προς τα κάτω, και βγαίνουν πάντοτε στους βλαστούς του προηγούμενου έτους.Τα πέταλα τέσσερα μεγάλα σιγμοειδή ,τα σέπαλα πολύ μικρά έως δύο στο μακρύ μίσχο που το κρατούν. Οι στήμονες αρκετοί στη μέση του άνθους .

Με την άνθηση αλλάζει όψη, όχι μόνο ο θάμνος αλλά και η περιοχή, τα άνθη είναι τόσο πολλά που σκεπάζουν τους θάμνους που έχει γίνει η αναρρίχηση.
 Αλλά και στην απάνθηση ο θάμνος είναι εντυπωσιακός , με τις λευκές  μικρές τρίχες που κρέμονται απο αυτόν.


Άλλος ένας θάμνος στολίδι της φύσης της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου