Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Barlia robertiana, Himantoglossum robertianumΑνήκει στην οικογένεια  Orchidaceae

                          
                           Η Barlia robertiana ή αλλιώς Γιγαντοορχιδέα, είναι μία από τις πρώτες αυτοφυής ορχιδέες της περιοχής μας που ανθίζουν αρχές Φλεβάρη. 


Το όνομά της εδόθη προς τιμήν του Γάλλου Βοτανολόγου  Nicolas Gaspart Robert


                          Από τον Δεκέμβρη τα πρώτα φύλλα μικρά στην αρχή  ξεπροβάλλουν από το χώμα, και μετά από δύο μήνες η εξέλιξή του ολοκληρώνετε  με την πλήρη άνθιση.


Το ύψος του φυτού μπορεί και να ξεπεράσει τα πενήντα εκατοστά.

                                    Τα φύλλα της στο τέλος πολύ μεγάλα ίσως από τα μεγαλύτερα από τις άλλες ορχιδέες με χρώμα ανοικτό πράσινο, λεία με κατά μήκος γραμμώσεις.
Το άνθος είναι στην κορυφή του βλαστού συνήθως σαν  κυλινδρικός  βότρυς , και η διαδικασία της άνθισης ξεκινά από κάτω προς τά άνω.

Τά άνθη  μπορεί να βρεθούν  σε διαφορετικά χρώματα που κυμαίνονται από λευκό έως κόκκινο με στίγματα.
Το χείλος του είναι τρίλοβο κυματιστό και σχισμένος ο μεσαίος λοβός.

                                   Αυτή την όμορφη και αρωματική, αυτοφυή ορχιδέα την βρίσκουμε στο φυσικό περιβάλλον της σε φρυγανότοπους και βραχώδεις τοποθεσίες στους λόφους Μπαθίστα και Περατή έως το βουνό Μερέντα.
                         Είναι ένα είδος που προστατεύεται από  νομοθεσία και απαγορεύεται η εκρίζωση της για φύτεμα σέ κήπους, όπως και το κόψιμο του άνθους σε μπουκέτα.

Καλύτερα να θαυμάζει κανείς τα δώρα της φύσης  στό φυσικό περιβάλλον ανάπτυξής των, απο το να γινόμαστε αιτία αφανισμού των ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου