Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Lactuca tuberosa, Steptorhamphus tuberosus, Στεπτόραμφος ο κονδυλώδης                                 Περιδιαβαίνοντας τήν άνοιξη τις απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές  του λόφου Περατή, θα συναντήσουμε αυτό το μικρό αλλά και διαφορετικό φυτό στην εμφάνιση του.
Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae.


                               Είναι ετήσιο φυτό και αποτελείται, από τα πράσινα πτεροσχιδή φύλλα, όπως του ζοχού, τον βλαστό που μπορεί να φέρει διακλαδώσεις, και τα κεφάλια στις απολήξεις του βλαστού.                                   Ο Βλαστός εξωτερικά έχει χρώμα από πράσινο έως πράσινο μελανό, με γερό και λείο υμένα και εσωτερικά με πολλούς χυμούς σαν γάλα.


                Τά άνθη είναι πανέμορφα με ένα απαλό χρώμα  κίτρινου, που συνήθως η διάρκειά τους είναι μικρότερο της μέρας, τά οποία κλείνουν  στη κεφαλή του βλαστού με τα  εξωτερικά φυτικά βράκτια.
                                   Η κεφαλή σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανοίγει και εμφανίζονται δεκάδες σπόροι, σε κυκλικό σχήμα όπως του ραδικιού, περιμένοντας τον αέρα , να τα σκορπίσει  και να προσγειώσει σαν  μικροσκοπικά  αερόστατα, που κάποια από αυτά θα ξαναδώσουν νέα φυτά την επόμενη περίοδο.Το ύψος  του δεν υπερβαίνει τα είκοσι εκατοστά

2 σχόλια: