Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Noaea mucronata





Ανήκει στην οικογένεια Chenopodiaceae




           
                                Eνας μικρός ακανθωτός θάμνος που φυτρώνει σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και βραχονησίδες της νότιας Ελλάδας.




                                 Η Φιλότις το δείχνει στα κασονήσια, στην Κάσο και στον Κέρκη της Σάμου.  Στην ανατολική Αττική υπάρχει σε πολύ μικρούς πληθυσμούς και σε περιορισμένη έκταση γής,σε  φρυγανότοπους  περιοχής  Πόρτο Ράφτη, που συνορεύει με  τη θάλασσα.
                                Ολο το χρόνο βρίσκεται σε ημίξερη κατάσταση, σαν να κοιμάται, και τον οκτώβριο ανθίζει , με τα χαρακτηριστικά άνθη της οικογένειας,Chenopodiaceae.


 




                                  Κατά την άνθισή του όλο το φυτό παίρνει μία άλλη όψη .Στην αρχή το περιάνθιο είναι λίγο κόκκινο και μετά πρασινίζει και ο θάμνος  αλλάζει  συνολικά το χρώμα του.





                     Προσομοιάζει με τον Ασπάλαθο, αλλά έχει αρκετές και μεγάλες διαφορές. Το μέγεθος του είναι κατά πολύ μικρότερο, τα δε άνθη του  είναι διαφορετικά.

                     Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σπάνιο είδος, που χρήζει προστασίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πυρκαγιές μπορούν να αφανίσουν τέτοια είδη.

                     Το ύψος του φυτού μπορεί να φθάσει τα 70 εκατοστά με πολλούς πράσινους ανθεκτικούς νέους βλαστούς, ή παλαιούς ξυλώδεις. Σε κάθε βλαστό βγαίνουν εναλλάξ και ανα τακτά διαστήματα  πράσινες ακανθωτές απολήξεις, και στη βάση των μπορεί να βγουν μικρά πολύ μικρά πράσινα και ανθεκτικά φύλλα.




                     Το περισσότερο όμως διάστημα του χρόνου αρκετοί πράσινοι βλαστοί ξηραίνονται και σχεδόν όλο το φυτό εμφανίζεται  ανενεργό, ή σαν να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Αυτό πιθανόν το χρησιμοποιεί για να αντέξει τις δύσκολες περιόδους του χειμώνα , αλλά και τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, με τις λιγότερες απώλειες.








Ενας φυσικός τρόπος επιβίωσης.

Οι φωτογραφίες είναι από περιοχή Πόρτο ράφτη Αττικής.

1 σχόλιο: