Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Εφέδρα, Ephedra foeminea






Ανήκει στην οικογένεια  Ephedraceae



                        Είναι ένα φυτό που το συναντάμε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε πάρα πολλά ακόμη κράτη, η διάδοσή του είναι παγκόσμια.Υπάρχουν πάνω από πενήντα είδη της Εφέδρας. 





                             Στην ανατολική Αττική περιοχή Πόρτο Ράφτη  το φυτό αυτό υπάρχει σε χαμηλούς λόφους έως 450 μέτρα υψόμετρο και πλησίον της θάλασσας, σε ασβεστολιθικό υπόβαθρο. Φύεται σαν παράσιτο ενδιάμεσα από άλλους θάμνους αλλά και σε σχισμές των βράχων με εντυπωσιακή παρουσία. Ακόμη  και στις  παρυφές του δάσους αναπτύσσεται παράλληλα και σε ψηλότερα δένδρα.








Στην Ελλάδα τα κυριότερα είδη είναι η Ephedra  Foeminea, η sinensis και η distachya.

                        Ο θάμνος αυτός της Εφέδρας  αποτελείται από πολλούς βλαστούς με αρκετά μήκος ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει τα τρία μέτρα, και χρώματος  ανοικτό πράσινο, οι οποίοι είναι πολύ ανθεκτικοί , πάχους έως  μισό εκατοστά, αλλά ο κορμός του είναι ξυλώδης και με πάχος μεγαλύτερο, το μήκος του αυξάνει ανάλογα της ηλικίας του φυτού.




Τα φύλλα της είναι πράσινα πολύ μικρά και βγαίνουν συνήθως αντίθετα.





                              Προς το τέλος του φθινοπώρου όλες οι  παροικίες  της Εφέδρας στους λόφους  αρχίζουν και παίρνουν άλλο χρώμα.  Έχουν ωριμάσει οι καρποί της  με τα κόκκινα  σαρκώδη μπαλάκια και το φυτό είναι πολύ εντυπωσιακό.










                              Η άνθηση συνήθως αρχίζει από την άνοιξη αλλά αρκετές φορές εντοπίζεται να ανθίζει  από Δεκέμβριο. Τα άνθη είναι επίσης εντυπωσιακά, μικροσκοπικά. και βγαίνουν γύρω γύρω από τον βλαστό ανα κόμβους.










                 Η Εφέδρα ήταν γνωστή ως φυτό και οι ιδιότητές της στη φαρμακευτική, από τα αρχαία χρόνια, και στους αρχαίους Ελληνες. Παλαιότερα στην πρακτική ιατρική χρησιμοποιείτο, για να θεραπεύσει αλλεργίες  άσθμα, αναπνευστικά νοσήματα κλπ.

Από το φυτό αυτό παράγεται μία ουσία η Εφεδρίνη, η οποία χρησιμοποιείται δυστυχώς στους αθλητές ,για να μεγαλώσουν τις αποδόσεις  των με καταστρεπτικές όμως συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. ακόμη μπορεί να είναι και αιτία θανάτου από υπερβολική χρήση, τα γνωστά αναβολικά.





Οι φωτογραφίες είναι από ανατολική Αττική Πόρτο ράφτη.

3 σχόλια:

  1. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΕΔΡΑ Η ΘΗΛΥΚΗ [Foemina] ; ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ Μηνά αυτή την εντύπωση έχω οτι είναι η Foemina.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΩΡΓΟ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕ [ ΦΥΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ ] ΕΚΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΦΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή